Καθήκοντα ασφαλείας

Τα “Καθήκοντα ασφαλείας” συνήθως χωρίζονται σε “Φύλαξη Χώρου” και “Σωματοφυλακή“. Σε αντίθεση με την “Βασική υπακοή“, δεν είναι όλοι οι σκύλοι ικανοί στο να ανταπεξέλθουν επαρκώς σε καθήκοντα ασφαλείας ενώ πολύ μεγάλο ρόλο παίζει η φυλή αλλά και ο χαρακτήρας του συγκεκριμένου σκύλου. Συνήθως για καθήκοντα ασφαλείας επιλέγονται σκύλοι που ανήκουν σε φυλές χαρακτηριστικό των οποίων είναι η φύλαξη πχ Doberman, rottweiler κλπ. Ακόμα και μεταξύ σκύλων της ίδιας φυλής, όμως, μπορούμε να έχουμε διαφορετικά αποτελέσματα τα οποία εξαρτώνται από τον μοναδικό χαρακτήρα του καθενός. Προσοχή, σε αντίθεση με την λάθος εντύπωση που συνήθως έχουν διάφοροι, σκύλος φύλακας δεν είναι ο άγριος σκύλος. Ένας άγριος σκύλος χωρίς εκπαίδευση σίγουρα θα φυλάξει έναν χώρο αλλά εκπαιδευμένος σκύλος φύλακας θα προσφέρει πολύ περισσότερα.

Ο σκύλος φύλακας είναι απόλυτα συγκροτημένος και ισορροπημένος. Δεν είναι επιθετικός χωρίς λόγο, και όταν γίνει επιθετικός σκοπός του είναι να ακινητοποιήσει το κακόβουλο άτομο παρά να το βλάψει. Ο εκπαιδευμένος σκύλος προφυλάσει τον χώρο του και τους ιδιοκτήτες του. Απουσία του ιδιοκτήτη του, αποτρέπει με το γάβγισμα και επιτίθεται μόνο αν εισέλθει άγνωστος στον χώρο του. Όταν ο ιδιοκτήτης είναι παρών ο σκύλος είναι σε αναμονή και επαγρύπνηση και επιτίθεται μόνο αν του δοθεί η κατάλληλη εντολή και μόνο από τον ιδιοκτήτη του. Εκτός των παραπάνω, ένας τέτοιος σκύλος είναι απόλυτα φιλικός με τα μέλη της οικογένειάς του και επιφυλακτικός με τους αγνώστους παρουσία του ιδιοκτήτη του.

Στο National K9 η εκπαίδευση για Καθήκοντα Ασφαλείας διαρκεί περίπου 8 εβδομάδες. Στην αρχή γίνεται δωρεάν αξιολόγηση προκειμένου να πιστοποιηθεί κατά πόσο ο σκύλος είναι κατάλληλος για να ξεκινήσει τα μαθήματα, κάτι το οποίο εξαρτάται εκτός των άλλων και από την ηλικία και τον χαρακτήρα του. Συνήθως ο σκύλος θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 1.5 ετών για να ξεκινήσει την εκπαίδευση, χωρίς αυτό να είναι δεσμευτικό. Από την στιγμή που θα ξεκινήσει η εκπαίδευση, γίνεται μια δεύτερη αξιολόγηση κοντά στο 10ο μάθημα. Εκεί επίσης εκτιμάται κατά πόσο ο σκύλος είναι ικανός να συνεχίσει στο επόμενο στάδιο διαφορετικά θα πρέπει να διακόψει την εκπαίδευση και να την συνεχίσει κάποιους μήνες αργότερα έτσι ώστε να του επιτραπεί να ωριμάσει στο ενδιάμεσο.