Βασική υπακοή, 10 ασκήσεις

Δωρεάν Μαθήματα Θάρρους και Αρνηση Τροφής Η “βασική υπακοή” είναι η διαδικασία κατά την οποία ο σκύλος μαθαίνει να υπακούει σε διάφορους κανόνες και εντολές. Η βασικη εκπαιδευση σκυλου θεωρείται απαραίτητη προκειμένου να υπάρξει μια αρμονική συμβίωση ανθρώπου-σκύλου στον ίδιο χώρο.

Ο σκύλος μαθαίνει να συγκρατείται όταν του ζητηθεί και να υπακούει σε κάποιες βασικές εντολές. Είναι δεδομένο πως ο σκύλος δεν μπορεί να κατανοήσει τους κανόνες συμπεριφοράς των ανθρώπων. Σε πολλές περιπτώσεις αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργεί πρόβλημα σε τρίτους, να προκαλεί καταστροφές ή ακόμα και να θέτει σε κίνδυνο το εαυτό του.

Μερικά παραδείγματα

  • Την ώρα του φαγητού ο σκύλος προσπαθεί με ανυπομονησία να πάρει μια θέση στο τραπέζι και αν είναι δυνατόν να αρπάξει ένα μεζέ από κάποιο πιάτο.
  • Ο σκύλος παίζει ελεύθερος στο πάρκο. Την ώρα της αποχώρησης αρνείται πεισματικά να ανταποκριθεί στις κλήσεις του ιδιοκτήτη του, και απομακρύνεται ,αφού έχει καταλάβει πως αυτό σημαίνει το τέλος του παιχνιδιού και την επιστροφή στο σπίτι.
  • Συχνό φαινόμενο, ειδικά με μεγαλόσωμους σκύλους, είναι η μετατροπή του “πηγαίνω βόλτα τον σκύλο” σε “ο σκύλος με πάει βόλτα”. Ο σκύλος τραβάει το λουρί θέλοντας να ορίσει αυτός την διαδρομή “σέρνοντας” πίσω του τον ιδιοκτήτη του.
  • Ο σκύλος ξέφυγε πριν προλάβει ο ιδιοκτήτης του να του περάσει το λουρί, βγήκε στον δρόμο και κατευθύνεται τρέχοντας προς παρακείμενη λεωφόρο. Οποιαδήποτε κλήση του ιδιοκτήτη του είναι μάλλον ανίκανη να τον σταματήσει πριν βρεθεί ανάμεσα στα αυτοκίνητα.

Τα παραπάνω παραδείγματα είναι μόνο μερικά από τα πολλά που ο κάθε ιδιοκτήτης σκύλου αντιμετωπίζει σε καθημερινή βάση. Τα προβλήματα αυτά οδηγούν πολλές φορές τον ιδιοκτήτη να ασκεί βία στον σκύλο, να τον παραμελεί, να τον έχει μόνιμα δεμένο ή ακόμα και να τον εγκαταλείπει. Η βάση του προβλήματος όμως δεν είναι πως ο σκύλος δεν καταλαβαίνει αλλά πως ο άνθρωπος δεν καταλαβαίνει. Για τους παραπάνω λόγους θεωρούμε πως η “βασική υπακοή” είναι πολύ σημαντική για όλους τους σκύλους, οποιασδήποτε φυλής, μεγέθους ή ηλικίας.

Στο κέντρο National K9 δεν εκπαιδεύεται μόνο ο σκύλος αλλά και ο ιδιοκτήτης. Η εκπαίδευση διαρκεί 5-7 εβδομάδες κατά τις οποίες ο σκύλος μπορεί να παραμείνει στο κέντρο ή να έρχεται μαζί με τον ιδιοκτήτη του για μάθημα και να φεύγει. Κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης δεν γίνεται ποτέ χρήση βίας. Στην πρώτη περίπτωση γίνεται μάθημα σε καθημερινή βάση, ενώ από την δεύτερη εβδομάδα και μετά θα πρέπει να αρχίσει να παρίσταται και ο ιδιοκτήτης στα μαθήματα προκειμένου να εκπαιδευτεί και ο ίδιος έτσι ώστε να μπορέσει να χειρίζεται τον σκύλο.

Κατά την “βασική υπακοή” ο σκύλος μαθαίνει να ανταποκρίνεται σωστά στις παρακάτω εντολές.

Εδώ
Μαθαίνει πηγαίνει προς τον ιδιοκτήτη του με το άκουσμα της εντολής αυτής.

Fuss ή Στο πόδι ή Κοντά
Μαθαίνει να περπατά κοντά στο αριστερό πόδι του ιδιοκτήτη του χωρίς να τραβάει το λουρί.

Κάτσε
Με την εντολή αυτή ο σκύλος κάθεται στα πίσω του πόδια είτε όταν ο ιδιοκτήτης του το ζητήσει είτε όταν περπατάνε μαζί και ο ιδιοκτήτης σταματήσει. Η εντολή αυτή μπορεί να δοθεί και εν’ κινήσει καθώς και από μακριά.

Κάτω
Ξαπλώνει. Η εντολή αυτή μπορεί να δοθεί και εν’ κινήσει καθώς και από μακριά.

Μείνε
Παραμένει στο σημείο που του δόθηκε η εντολή σε στάση “Κάτσε” ή “Κάτω” μέχρι να του δοθεί κάποια άλλη εντολή.

ΟΚ
Με το άκουσμα αυτής της εντολής ο σκύλος καταλαβαίνει πως είναι ελεύθερος να τρέξει/παίξει